Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 10:36 - Цялото интервю на Сергей Станишев в Btv тази сутрин
Автор: socialpolitic Категория: Политика   
Прочетен: 957 Коментари: 1 Гласове:
0



Готова ли е БСП да изпревари всички още на евроизборите?

    Сергей Станишев, председател на БСП и министър-председател на Република България

Водещ: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви. Знаете вече, информирахме ви предварително, че гост на нашето предаване тази сутрин ще бъде лидерът на БСП и министър-председател Сергей Станишев. Поводът, разбира се, е края на изборната кампания за европейските избори. Още един път няма да спестя моята оценка, че тази кампания като че ли протече вяло и дебатът за Европа като че ли остана встрани от това въобще, което успяха партиите да кажат на своите избиратели. Добро утро, г-н премиер.
Сергей Станишев: Добро утро.
Водещ: Да започнем с една тема, която не е чак толкова изборна, но могат да се открият изборни елементи в нея: решението на правителството вчера да намали с 15%, да ореже с 15% заплатите си – на министър-председателя, на министрите, въобще да ореже с 15% разходите в изпълнителната власт. Както „Труд” пише днес: „400 хил. заплати замръзват”. Надали има гражданин на България, който да не каже, че това е една хубава идея. Хората по принцип смятат, че политиците в България, особено тези на власт, взимат незаслужено големи заплати, но не е ли тази идея във връзка с изборите, не е ли това предизборен ход два дена преди изборите?
Сергей Станишев: По никакъв начин не е, напротив – това е идея, която е антикризисна и това е една от поредицата антикризисни мерки, които предприема българското правителство, тъй като всички сме наясно, че световната криза ни засяга, няма къде се скрием, тя удря върху българското реално производство, върху брутния вътрешен продукт и намаляват приходите в държавния бюджет. И в тази ситуация има няколко изхода. Или правителството да се сниши, нищо да не прави до изборите и да остави всички тежести и рискове на следващото правителство, или да се търсят допълнителни приходи, като се увеличават данъците, което не е приемливо за мен, защото това би било тежък удар върху икономиката, върху реалния сектор, или да се режат социалните разходи, което за мен като министър-председател също не е приемливо и ние трябва да изпълняваме нашите социални ангажименти. И единственият оставащ възможен изход е орязването на административни и текущи разходи на администрацията. Затова смятам, че тази мярка, която беше разгледана и одобрена, и намаляването, при това значително, на заплатите на висшите политически фигури в изпълнителната власт...
Водещ: С колко, можете ли да го обясните по-конкретно? 15%, даже аз не знам, а би трябвало да знам, ама и аз не знам каква заплата взимате вие, примерно, каква ви е заплатата. Ето, министър Орешарски днеска казва: „Не си знам заплатата”. Би трябвало да си я знае. Все пак цял финансов министър. Какви заплати взимате и с колко падат всъщност тези, какво ще се спести?
Сергей Станишев: Намаляват се с 15% заплатите на министрите, започвайки от министър-председателя, на заместник-министрите, на областните управители, на заместник областните управители, на всички политически назначения, политически кабинети в изпълнителната власт. Освен това мерките, които предложи министър Орешарски, включват много сериозно орязване на разходи за командировки, за пробег на коли, за мобилни телефони, за всякакви възможни, бих казал, играчки за администрацията, които не са крайно необходими.
Водещ: Колко ще се спести от това?
Сергей Станишев: Освен това, което планираме, е да гарантираме запазване на заплатите на хората в публичния сектор през втората половина на годината, защото в много страни в Европейския съюз се наложи заради неразумна политика в предишни периоди да орязват. Това се случва и в нашите съседи, това се случва и в Прибалтийските държави, случва се и в много от западноевропейските страни. И за мен е приоритет, и докато аз съм министър-председател ще го гарантираме, първо, изпълнение на социалните ангажименти по отношение на хората с увреждания, българските пенсионери и техните доходи не само няма да падат, но това, което сме поели като обещания, ще бъде изпълнено. Наред с това запазване на заплатите в публичния сектор, защото знаете какво се случи в една съседна Румъния. Те бяха принудени...
Водещ: После стана с всички страни, които бяха давани за пример. Значи, дълго време даваха за пример Румъния, даваха Прибалтийските страни, Исландия, Ирландия. Всъщност това са най-фалиралите държави. Така стана, че общо взето България спечели от своето изоставане.
Сергей Станишев: Не е точно така, в смисъл, спечели не от изоставането, а от това, че водихме една разумна политика, защото и мен се ме критикували, в т.ч. в БСП, че недостатъчно бързо увеличаваме заплатите в публичния сектор, спомняте си учителската стачка, много други събития. Но аз винаги съм казвал: не бива да залитаме там, откъдето ще трябва да се връщаме, т.е. да даваме нещо, което после ще трябва да вземаме. Затова е важно...
Водещ: Неусетно разговорът тръгна на икономическа плоскост.
Сергей Станишев: ...затова сега е важно за мен да гарантираме, че и през втората половина на годината хората в публични сектор – лекарите, медицинските сестри, учителите, няма да загубят от своите заплати, че те ще се запазят. Това цели българското правителство с мерките, които предприемаме.
Водещ: БСП, когато излезе програмата на ГЕРБ, ГЕРБ си представиха програмата още в понеделник. Тази седмица вие излязохте веднага с коментар. Изпревариха ви с представянето на програмата. Аз, доколкото разбирам, вашата ще си я представите след европейските избори. Има ли някаква драматична разлика между програмата на ГЕРБ и тази, на БСП? Задавам ви този въпрос поради две причини. Първо, вашите колеги от БСП изплакаха буквално, че ГЕРБ е взел техни идеи, даже и плана „Станишев” – индустриални паркове и така нататък.
Сергей Станишев: Те се реализират вече.
Водещ: Така. Вчера Бойко Борисов обаче от Банкя каза точно обратното. Каза БСП взима нашите идеи. Той също признава един вид, че има преплитане на идеи. А като капак на всичко Милен Велчев, който при всички положения е един от най-сериозните финансисти в България, вчера направи прогнозата, че БСП и ГЕРБ ще управляват заедно след изборите. Защо? Защото икономическите им програми били еднакви. Вашият коментар?
Сергей Станишев: Аз, честно казано, не гледам много сериозно на икономическите програми на партията ГЕРБ, защото ако...
Водещ: Е как, като има техни идеи вътре, както...
Сергей Станишев: Аз ще ви кажа. Защото в крайна сметка всеки трябва да бъде съден по делата. Ако се вярва на програмите и на предизборни обещания, на господин Борисов например, през 2005 година той обеща, че за две години София ще стане като Виена. Не знам дали сте ходили във Виена, но според мен, има голяма разлика. Има голяма разлика дори между София преди четири години, когато господин Борисов пое кметския пост. И то тази разлика не е като цяло към по-добро. А що се отнася...
Водещ: Аз мога да кажа една разлика към по-добро, две. Околовръстното шосе, където заедно го откривахте, и боклука на София, което сега наистина София е по-чиста.
Сергей Станишев: По-чиста е, защото предприехме мерки, тъй като София беше изпаднала действително в тежка ситуация. Но това е друга тема.
Водещ: Но незаконни, защото ВАС отмени кризисния щаб вчера.
Сергей Станишев: Важното е, че почистихме столицата. Това за мен е най-съществено и софиянци видяха разликата, че може да се чисти много по-евтино, по-ефективно и в крайна сметка живеят в по-добра среда след този един месец от работата на кризисния щаб. А що се отнася до икономическите програми, първо, ГЕРБ няколко пъти вече ги смени. Слава Богу, отказаха се от безумните си идеи да приватизират НОИ. Това щеше да удари по пенсиите много сериозно. Отказаха се от някои други екстравагантности, но техните партньори от Синята коалиция продължават да предлагат неща, които са доста рискови. А и самите ГЕРБ казват ще осигурим още 5% намаляване на осигурителната тежест, което означава доста пари, много пари, над един милиард лева по-малко приходи в осигурителната система, което пак ще удари изпълнението на социалните ангажименти на държавата в условия на криза, когато постъпленията по принцип са по-малко. А що се отнася до мерките им като създаване на индустриални паркове, те вече се създават. Беше учредена публична кампания. Що се отнася...
Водещ:Генерал Борисов твърди, че това е идея на арх. Петър Диков.
Сергей Станишев: Тя е реализирана от българското провителство. Има компании, вече се определят местата. Те ще бъдат няколко големи индустриални зони за привличане на външни инвестиции във Видин, в Русе, във Варненско, в Бургас, на българо-турската граница, Свиленград, защото ние трябва да продължим много усилено да работим, да развием това, което през последните години постигнахме, повече от 20 милиарда инвестиции, това да продължи. Особено в условия на криза трябва с всякакви средства да привличаме инвеститори, при това индустриални, които ще продължат да създават работни места в България, в много по-трудна среда.
Водещ: Добре. Ако трябва да...
Сергей Станишев: Ако говорим пък за осигурителна тежест, нали знаете, че и тази кризисна година с повече от два пункта тя намалява, за да помогнем именно на бизнеса, но да можем да изпълним, разбира се, и социалните ангажименти. Това е много тънък баланс.
Водещ: Защо са вашите притеснения, това са притеснения на БСП, на вас лично? Даже видях това интервю, което днес довършвате в един от големите вестници, не го казвам кой, защото просто не се сещам, в „Труд” или в „24 часа”.
Сергей Станишев: В „Труд”.
Водещ: В „Труд”, да. Защо се притеснявате толкова от присъствието на Иван Костов зад гърба на Бойко Борисов? И веднага ще ви дам един аргумент да не се притеснявате толкова. В края на краищата БСП според много от специалистите водеше много по-дясна политика, отколкото Иван Костов би могъл да си позволи. Не е ли по-логично...
Сергей Станишев: Това просто не е истина. Знаете ли, преди няколко дни на няколко места, тъй като обикалям постоянно страната, и то не само в кампания, през целия мандат, говорих с една възрастна жена в Златоград и я питах за пенсията колко й е сега. Тя каза аз се пенсионирах през 98-ма година с пенсия от 120 лева. Когато се въведе реформата на пенсионното осигуряване на господин Костов, тя беше орязана наполовина. Същото ми повториха завчера и във Видин много хора. И чак сега, през последните години, с изпреварващото увеличаване на пенсиите, достигнахме нива, които би трябвало да стартираме. Защото знаете, че минималната пенсия се увеличи 100%. Но знам, че това не е достатъчно, защото просто много възрастни хора, и не само възрастни, продължават да живеят бедно в България. Това е най-голямата ни болка.
Водещ: Знаете, че Иван Костов сега ще съди кампанията на „Нова зора” за орязването на пенсиите, включително има писмо до ЦИК, че това е лъжа, което се излъчва.
Сергей Станишев: Казвам какво ми казаха хора, живи, реални българи, които са преживели това. Също така ме притеснява връщането към политическата конфронтация, към реваншизма, към самоцелното политиканстване, разделение на народа, на обществото на наши и ваши. И всички, които не са с тях, са врагове. Наскоро, както знаете парламентът преизбра управителя на БНБ, защото в условия на финансова и икономическа криза гарантирането на валутния борд, гарантирането на стабилността на лева, на доходите на хората е ключово нещо. И тези хора, и господин Борисов, и господин Костов, които очевидно се вече партньори, заплашиха, че ще го сменят.
Водещ: Бойко Борисов каза, че ще има преразглеждане на всички преназначения в последния момент, след като вземе властта след изборите.
Сергей Станишев: Точно така. Става дума за... Няма да се занимават, ако имат властта, с икономиката, с това, което вълнува хората, как да се запазят работните места. Аз преди една седмица бях във Варна. Срещнах се с работниците от корабостроителницата, която по времето на господин Костов не произвеждаше нови кораби. Тя мина практически през несъстоятелност и огромно количество работници бяха съкратени. Днес тя работи, строи нови кораби...
Водещ: Това, което дават...
Сергей Станишев: ... за България и за чужбина. И обсъждахме с корабостроителите, с корабособствениците как държавата да помогне, за да може този важен сектор от индустрията, а само във варненската корабостроителница работят 1000 души плюс още 1000 души от предприятия, които подизпълняват поръчки, как да се помогне, за да могат да продължат да запазват своите работни места, да имат доходи за себе си и за семействата. Това е важният въпрос.
Водещ: Това, което дават социолозите за евроизборите, е, че ГЕРБ и БСП отиват изравнени в евровота. Сега не знам каква кампания стана, какво се случи, но наистина имаше една сериозна дистанция в един момент. Днес това, което дават „Труд”, „24 часа”, на „Галъп”, на „Медиана”, на повечето социологически агенции, че отива към едно изравняване на резултата. Не е ли по-логично при това положение, ако двете партии нямат по повече от 80 депутати в следващия парламент, да бъде коалиция между БСП и ГЕРБ, да бъде някакъв вариант на експертно правителство, отколкото това, което вие в момента подозирате, коалиция на ГЕРБ с Костов? Още повече, господин Костов много сериозно нападна тук господин Борисов преди два дни и той каза, че...
Сергей Станишев: Тактически.
Водещ: Тактически може би, не знам, така, може би като тактически маньовър, но той каза нещо много просто: ГЕРБ е по средата, ние сме единият полюс, Сергей Станишев е левият полюс. Ако нас ни няма, Бойко отива вляво. Как ви изглежда тази формула?
Сергей Станишев: Значи, първо, по отношение на изборите и кампанията, аз съм изключително благодарен на хората, които продължават да подкрепят „Коалиция за България”, защото минахме с тяхната подкрепа през 4 доста трудни години и постигнахме немалко и за страната, и за доходите на хората, за социалната им сигурност. Знам, че не е и достатъчно. Разбира се, няма съвършено правителство. Допускали сме и сериозни грешки и аз никога не съм го отричал, но смятам, че този, който може да признае и да поправи своите грешки, е в по-силна позиция от тези, които смятат, че те са безгрешни, че са най-велики и че само някой им пречи. Що се отнася до сценариите след изборите. Това, от което България има нужда и което е най-добрият сценарий, е стабилно мнозинство, бързо сформиране на правителство, което има ясен политически гръб, ясна програма и което е способно в условия на кризата да защити българската икономика: да подобри бизнес средата още, да изпълнява своите социални ангажименти, защото в програмата на ГЕРБ те почти отсъстват, те са насочени към бизнеса и към макроикономиката, и такова правителство е необходимо. По-лошият сценарий е сформиране на правителство, ако това се допусне от българските граждани, което не е достатъчно компетентно, което не знае реалните проблеми днес на икономиката, което няма план за действие, за разлика от българското правителство. А най-лошият сценарий това е безвластието...
Водещ: Трети тур, нали, да отиваме на нови избори.
Сергей Станишев: Да, избори до дупка - това сме го гледали. Това води до дестабилизация не само политическа, но и икономическа, защото политическата нестабилност води до икономически сривове...
Водещ: Това, което казахте току-що.
Сергей Станишев: ...и е заплаха, ако щете, и за валутния борд, и за цялостното състояние на страната, защото при всяка криза най-много губят, особено от финансова и икономическа криза, най-бедните хора. 1997 г. кой загуби? Тези, които бяха взели кредити от банките и не ги върнаха...
Водещ: Им се стопиха и не ги върнаха.
Сергей Станишев: Се стопиха и излязоха на чисто. Загубиха пенсионерите, работещите хора, младите хора - студентите, и всеки, който зависи от, бих казал, общественият сектор като цяло.
Водещ: Като казахте за третия вариант с нови избори, на социолога Кольо Колев щеше да му падне вестника, той четеше, дошъл е да ви гледа на живо, ще участва след малко и щеше да изпусне вестника. Сигурно те са доволни – ще има работа за тях.
Сергей Станишев: Според мен би трябвало, за социолозите и медиите може би е добре, но за страната е много зле, защото представете си до късната есен само политическо друсане на страната, конфронтация, говорене, без-нищо-правене, без ясен мандат за политика за вземане на трудни, необходими решения за реформи в страната, за гарантиране на социалната защита. Кой ще го прави - служебно правителство, или правителство от експерти?
Водещ: Обаче кажете конкретно. Виждате ли го този мащабен проект, за който говорите, като голяма коалиция, виждате ли го ГЕРБ вътре, БСП със 160 депутата? Ето, питам ви конкретно.
Сергей Станишев: Значи, аз смятам, че трябва да се подходи много отговорно и реалистично към формирането на следваща коалиция. Това трябва да се направи бързо, бързо, защото хората не ги интересува кой е на власт – дали е Сергей Станишев, дали е Борисов, Цветанов, който и да е, ако назовете. Трябва да се работи. Партиите трябва малко да надмогнат себе си. И БСП е показвала винаги, че поставя на първо място интереса на страната – на стабилността, на социалната политика, на икономическото развитие и сме го показали за 4 г. на практика. Не го казвам, за да се хваля, но просто цифрите са красноречиви. Знам, че много неща още не сме успели да свършим, но мога да ви кажа, че преди 4 г. бях много по-слаб като министър-председател от днес, защото и аз, и целият екип на БСП, на „Коалиция за България” натрупахме безценен опит, минавайки през трудни битки, преодолявайки препятствия, но най-вече, защото все пак имахме доверието на хората, знаехме, че работим за тях.
Водещ: Както казват древните: „Човек се учи, докато е жив”. Вие станахте министър-председател от няколко години на депутатската банка, Бойко Борисов стана кмет от няколко години в МВР. Това е. Всеки, никой не се е родил научен.
Сергей Станишев: Въпросът е имаме ли възможност сега да правим експерименти и някой да се учи на (...)
Водещ: Вие ми отговаряте, че такава коалиция, такъв формат в следващия парламент е напълно логичен и възможен според вас – БСП плюс ГЕРБ със 160-170 депутата.
Сергей Станишев: Знаете ли, коалициите, форматите ги определят българските граждани.
Водещ: Ами, те казват в момента, че е равно положението за евроизборите.
Сергей Станишев: Много са ми, няма по-точно социологическо проучване от избори. Хората ще кажат кой ще управлява страната и всеки един от нас прави своя избор за бъдещето, дали ще продължим напред, надграждайки над това, което сме постигнали, запазвайки това, което имаме, защото, пак ще кажа, не е гарантирано. Много често ни сравняваха с други страни: Унгария, Румъния. Ами, в тези две страни и в балтийските държави и другаде заради неразумна политика – икономическа и финансова, се стига до девалвация на валутите, при това значително - с по 30%, а това е 30% намаляване на доходите. Затова казвам, че за мен е ключово да гарантираме доходите в публичния сектор да не намалеят, да се запазят на нивата, които сме постигнали, и освен това, сключвайки договори с МВФ, първото условие е за намаляване на заплатите в публичния сектор – навсякъде, в Румъния с 5% допълнително. Затова финансовата стабилност на държавата е ключовото нещо. Затова предприемаме и мерки, за да ограничим допълнително разходите в администрацията, за да може да гарантираме социалните ангажименти, да може да гарантираме доходите на хората и, разбира се, стабилността на валутния борд.
Водещ: Ще можем ли да направим сравнителен анализ между вас и между Бойко Борисов? Вчера той беше гост на нашето предаване, за съжаление, не като вас, а от Банкя заради контузията, която има на крака си, Той каза, че вторник се оперира и дори куцукайки ще дойде в Министерски съвет да ви потърси за дебат. Ще има ли наистина такъв дебат между вас, или пак ще си говорите за Доган, за Костов? Защото аз (...) уредих една идея и си я качих на блога вчера. Два дебата: единият Костов – Доган, другият Станишев – Борисов. Старите на една страна, младите на друга. Но като оставим настрана шегата, това ще се случи ли според вас? Казахме, тука даваме ви терен, най-добрата възможност, най-гледаното време ви дава Би Ти Ви, абсолютно алтруистично от наша страна. Какво още ви даваме? Ето, аз излизам да водя дебата, примерно. Ако решите, че не съм аз, друг ще дойде.
Сергей Станишев: Супер, всичко ни давате.
Водещ: Ама ще има ли такъв дебат? Въпросът е и двете страни да са доволни обаче от него.
Сергей Станишев: Първо, искам да благодаря и на вас лично, и на Би Ти Ви за тази готовност да се проведат лидерски дебати между мен и г-н Борисов. В чисто човешки план искам да му пожелая по-скорошно оздравяване, защото неприятно е това, което се случи на него.
Водещ: Още повече в кампания.
Сергей Станишев: Да, още повече в кампания, но човешки не е приятно, на никого не го пожелавам. А що се отнася до дебатите, това е световна практика. Във всяка една кампания се правят дебати между лидерите на основните политически сили. Ще се правят цивилизовани, без обиди и аз смятам, че такъв дебат е необходим и аз смятам, че хората го очакват, защото искат да чуят кой от лидерите каква визия за бъдещото има, какво има да предложи на хората в икономически план, в областта на външната политика, по отношение на европейското членство на България. Всяка една тема съм готов да дебатирам с господин Борисов и смятам, че неговото поведение и нежеланието досега поне да участва в такъв дебат, е обидно не за мен, а е обидно за хората в страната, които искат да чуят и да видят лидерите, които да изложат своите идеи по един цивилизован начин. Не да се, образно казано, стрелят от храстите и да си комуникират през медиите, много често, за съжаление, чрез обиди, които не ме засягат мен. Те засягат гражданите на страната. Важното е...
Водещ: Въпросът е, че вие пак заявявате готовност за дебат.
Сергей Станишев: Да, аз съм готов...
Водещ: И като организираме датата, вече ще видим дали ще дойдат и двете страни. Става много просто.
Сергей Станишев: Разбира се, малко комично би било пред Министерския съвет, както веднъж се опита господин Борисов...
Водещ: Не, той може да дойде да се разберете само за дебата.
Сергей Станишев: Винаги съм готов в студиото на БТВ, с ваше участие, както прецените, един сериозен дебат по идейните неща, по отношение на политиките, които предлагаме...
Водещ: Ако стане, ще стане. Ако не стане, очевидно вече тогава ще правим...
Сергей Станишев: Аз искам да пожелая на господин Борисов по-бързо да се оправи, да се възстанови в човешки план и малко повече кураж, защото не разбирам защо досега толкова бяга от този дебат.
Водещ: Две теми в самия край на нашия разговор. Стоичков днес продължава да дава интервюта. Той беше за първи път тука, след това в „Труд”, що се отнася до евентуална оставка на Михаил Миков като вътрешен министър, понеже и той е бил на рожден ден в деня на трагедията, а вие вече един път уволнихте човек, който е бил на рожден ден на следващия ден, деня на траура, Румен Андреев. Нямате ли двоен аршин в случая? Не е ли прав Стоичков?
Сергей Станишев: Добре познавам господин Стоичков. Мога да кажа, че винаги сме били и откровени, и дори приятели.
Водещ: Той ви търсеше, между другото, за да говорите...
Сергей Станишев: Аз говорих с него още миналия петък, когато...
Водещ: Да, той ми каза в петък, че ще ви търси.
Сергей Станишев: Не, ние си говорихме с него. Аз не бягам, когато ме търсят мои добри приятели или познати. Това не е най-важната тема сега. Според мен, господин Миков се извини, въпреки че той няма истинска тежка вина, но малко истеризиране настъпи по тази тема. Аз самият бях в Ямбол, бях с близките на загиналите, защото смятам, че в такива трудни моменти е важно лидерите на нацията да споделят тяхната болка, да помогнат с каквото могат на ранените, в организацията на лечението и всичко останало. Господин Миков ясно изрази своето съжаление, въпреки че той не беше в истинския смисъл на думата, на рожден ден, нито беше в деня на траур. Има голяма чувствителност. Обаче смятам, че това е достатъчно. И това не е важната тема днес, която толкова много вълнува българските граждани.
Водещ: Вторият въпрос е свързан с ДАНС. Вие първо поискахте ДАНС да се намеси в купуването на гласове. Днес, от това, което излиза в БГНЕС, интервюто на Алексей Петров, което сутринта прочетох цялото, правя си извода, че на практика ДАНС има някаква разработка в момента съвместно със Съюза за стопанска инициатива, да се дават възнаграждения на хора срещу информация за купуване на избори. Наясно ли сте с тези мероприятия на ДАНС, знаете ли, че ще има нови операции? Загатва се тук в друг информационен сайт, „NEWS 4000”, че днес ще има удари по няколко кошера за купуване на гласове.
Сергей Станишев: Разбира се, че съм наясно, защото преди много месеци дадох специално разпореждане и на ДАНС, и на МВР, че трябва да направят всичко възможно съвместно с прокуратурата, превантивно, да ударят тези, които имат намерението да купуват гласове на изборите. Това е едно от най-грозните явления в българската демокрация. То е унизително за хората. То е унизително за България. Затова се радвам, че успешно изпълняват това мое разпореждане и с операцията в Пазарджик и в Пловдив, и с други превантивни действия, които се предприемат, и с организацията, която се създава от МВР и ДАНС, навярно заедно с прокуратурата, за изборния ден, защото в крайна сметка това трябва да се пребори. Заедно с медиите, заедно с гражданското общество, заедно с държавата да се противостои много ясно на купуването на гласове. Пътувайки из страната, срещайки се с различни хора, с актив на БСП, чувам за много усилия и опити, които се правят предварително, да се гарантира купуване на гласове на много места, от различни политически сили. И ще бъда безкомпромисен по отношение на това, да се даде бой на това явление в българското общество.
Водещ: Добре. Благодаря за това гостуване. Лидерът на БСП и министър-председател Сергей Станишев.
Сергей Станишев: И ако ми позволите още...
Водещ: Едно изречение. Нямаме... Да не изядем времето на социолозите.
Сергей Станишев: Понеже чувам, доста упорито се говори вече от опозицията за едва ли не фалшифициране на изборите,...
Водещ: Така. Няколко пъти се каза това нещо.
Сергей Станишев: ... да кажа много ясно, защото съм бил винаги честен с българските граждани. Първо, подобно нещо не може на мен и на който и да било в БСП да мине през ума. Второ, подобни инсинуации издават слабост и несигурност за своите собствени резултати, на тези, които говорят. Дълго време се упражняваха и господин Борисов, и господин Костов, и господин Цветанов на гърба на България с черен PR. Изборите са израз на волята на българските граждани, как искат да се развива страната в следващите години. И аз призовавам всички да приемат резултатите на изборите такива, каквато ще бъде волята на хората. Защото получавам информация за най-различни видове подготовка за манипулации за създаване на напрежение. Българските граждани заслужават честни, демократични избори. Правителството ще направи всичко необходимо, за да бъдат именно такива. И всички политици трябва да се отнасят с уважение към волята на хората.
Водещ: Хубав финал. Дано наистина изборите в неделя, които ще се проведат на всичкото отгоре в 37-градусова температура и още по-лошо, при не особено висока избирателна активност, да минат тихо и мирно, без обвинения за фалшификации. Министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев, гост на нашето предаване. Според него, бързо трябва да бъде създадено правителство след парламентарните избори, включително то да се радва на широка обществена подкрепа, с голяма коалиция в парламента.
петък, 5 юни 2009 10:22:11





Тагове:   интервю,   bTV,


Гласувай:
0



1. hardrock - Пътнико...
05.06.2009 14:38
Защо навсякъде се врете нахални комунисти такива, не стига , че Сергейчо е замърсил ефира на БТВ, ами ни го натрапвате и тук, каква власт искате още ,какви пет лева, възмездие и затвор за вас. Вие бяхте и си оставате най големите национални предатели в най новата история на България, заедно с терористичната сган ДПС, която ВИЕ регистрирахте !!! РАЗПУСНЕТЕ СЕ , ако все още има капка морал и у вас, от левите партии на свестен е Камов, вие БКП-БСП сте били и си оставате червена олигархична буржоазия. УПСЕХ НА ДЕСНИТЕ ПАРТИИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: socialpolitic
Категория: Политика
Прочетен: 96147
Постинги: 74
Коментари: 100
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930